You are currently viewing Liposominių vitaminų technologija: ką turi žinoti kiekvienas vartotojas

Liposominių vitaminų technologija: ką turi žinoti kiekvienas vartotojas

2022-03-07

Liposominių vitaminų technologija: ką turi žinoti kiekvienas vartotojas

Liposominiai vitaminai užima vis svarbesnę dalį visoje vitaminų rinkoje. Jie mėgstami ne tik dėl unikalios technologijos, bet ir patogaus vartojimo bei skonio savybių. Vis dėlto, kai kuriems liposomų sąvoka dar svetima, tad aptarkime, ką kiekvienas maisto papildų vartotojas turėtų žinoti apie vitaminus liposomose.

Liposominiai vitaminai ir jų technologija

Liposominių maisto papildų technologija leidžia geriau įsisavinti vitaminus ir mineralus. Didžiausias skirtumas tarp įprastų maisto papildų ir liposominių tas, jog įprasti papildai dalį organizmui nešamų vitaminų ir mineralų praranda virškinamajame trakte. Įprastos tabletės ir kapsulės yra neatsparios skrandžio ir žarnyno fermentams, todėl galutinį tikslą – kraujotaką – pasiekia gerokai mažesnė dozė.

Liposominiai vitaminai yra atsparūs virškinimui, todėl visą gabenamą vitaminų bei mineralų dozę išskiria tik patekę į kraujotakos sistemą. Kodėl taip pavyksta – atskleidžia pats pavadinimas: liposomos.

Liposomos – už žmogaus ląsteles mažesnės mikrokapsulės, turinčios dvigubas fosfolipidų sieneles. Fosfolipidų sluoksniai, įprastai – augalinės kilmės, savo sudėtimi panašūs į žmogaus ląsteles ir yra atsparūs virškinamojo trakto fermentams. Tik atsidūrusios kraujo sistemoje, liposomos ima išskirti viduje saugomas medžiagas – vitaminus ir mineralus. Pačios liposomos dėl giminingumo žmogaus organizme aptinkamiems struktūriniams vienetams yra sklandžiai įsisavinamos.

Galutinis rezultatas: vartotojas gauna visą dozę, vitaminai ir mineralai nėra išvaistomi, o organizme nelieka papildomų medžiagų.

Be to, nors liposomų technologija pranašesnė, ji neišdidina maisto papildų kainų. Pavyzdžiui, liposominis vitaminas C: kaina gali svyruoti nuo 15 Eur iki 25 Eur (lyginamas liposominis vitaminas C 1000 mg).

Liposominių vitaminų ir mineralų įvairovė

Liposominių vitaminų įvairovė beveik nenusileidžia įprastų vitaminų pasirinkimui. Prekyboje galima rasti pagrindinius vitaminus ir mineralus: C, D, A, E, K, B, magnį, geležį ir net probiotikų.

Vienas populiariausių liposominių maisto papildų yra liposominis vitaminas C. Šis liposominis vitaminas ne tik padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, bet ir veikia kaip antioksidantas, padeda mažinti pavargimo jausmą bei nuovargį, gerina geležies pasisavinimą, padeda palaikyti normalų kolageno susidarymą, normalią energijos apykaitą, psichologinę funkciją, nervų sistemos veiklą.

Svarbu tai, jog vitaminas C nėra nei gaminamas, nei kaupiamas organizme, todėl reikalingą jo dozę privalu gauti kiekvieną dieną – tam puikiai pasitarnauja liposominis C vitaminas.

Tiesa, verta atminti, kad skystas liposominis vitaminas C, kaip ir kiti maisto papildai liposomose, laikomi šaldytuve. Laikomi kitose vietose jie praranda efektyvumą.

Kas yra liposominis vitaminas C, turbūt daugiau pasakoti nereikia. Tačiau kita būtina žmogui medžiaga verta atskiro aptarimo – tai vitaminas D. Liposominis maisto papildas padeda palaikyti normalų vitamino D kiekį organizme, kurį ypatingai sunku gauti iš aplinkos bei maisto.

Liposominis vitaminas D dažniausiai sutinkamas tik vienos formos ir tai yra liposominis vitaminas D3. D3 yra gyvūninės kilmės vitamino D forma, o D2 – augalinės. Žmogui svarbu gauti ir D2, ir D3 formas.

Vitaminas D svarbus elementas, nes padeda palaikyti normalią kaulų bei dantų būklę, imuniteto veiklą, normalią fosforo ir kalcio koncentraciją bei įsisavinimą.

Pritrūko vitaminų?

Jeigu tyrimai rodo, jog jums trūksta kurių nors vitaminų ar mineralų, su gydytoju ar vaistininku pasikonsultuokite, kokius maisto papildus reikėtų vartoti. Turint kelis pasirinkimų variantus, nebijokite eksperimentuoti ir stebėti, kas geriausiai veikia jūsų organizmą.