You are currently viewing Trūksta magnio? Tai lemia net kasdienės veiklos

Trūksta magnio? Tai lemia net kasdienės veiklos

2022-05-17

Trūksta magnio? Tai lemia net kasdienės veiklos

Daugelis bent kartą gyvenime yra pajutęs nemalonią, o kartais ir labai skausmingą būseną – raumenų mėšlungį. Įprastai tai ženklas, jog organizmui nepakanka magnio, tad pacientai į mitybą skuba įtraukti maisto papildus. Pasiaiškinkime, dėl kokių priežasčių dažniausiai pritrūksta šio itin svarbaus mineralo ir ką daryti, kad atstatytumėte jo kiekį.

Kokias funkcijas atlieka magnis?

Žmogaus organizmui magnis gyvybiškai reikalingas. Jis padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, palaikyti normalią energijos apykaitą, baltymų sintezę ir nervų sistemos veiklą. Taip pat yra atsakingas už normalią raumenų funkciją bei kaulų ir dantų būklę. Magnis padeda mažinti pavargimo jausmą bei nuovargį, padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją ir yra svarbus ląstelių dalijimosi procese. Didžioji dalis magnio yra raumenyse, dantyse bei kauluose ir vos tik 1 % – kraujyje.

Kaip pasireiškia magnio trūkumas?

Magnio trūkumas pasireiškia raumenų mėšlungiu, širdies ritmo sutrikimais ir akių vokų trūkčiojimu. Energijos stoka, nuovargis, irzlumas ir išsiblaškymas – rečiau su magnio trūkumu siejami simptomai, tačiau tokie patys dažni ir reikšmingi.

Kaip netenkama magnio?

Skamba neįteiktinai, tačiau magnis gali būti eikvojamas bet kurioje kasdienėje veikloje: sparčiai einant, lipant laiptais, kapojant malkas, tvarkant namus ir t. t. Visas šias veiklas vienijanti sąlyga – prakaitavimas.

Didžioji dalis magnio iš organizmo išeina su prakaitu, tad dažniausiai magnio netenkama aktyviai judant arba ilgai esant aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, vasarą.

Ne ką mažiau svarbus magnis sportuojantiems – ir ne tik dėl to, jog sporto metu gausiai prakaituojama. Magnis reikalingas energijos apytakoje, todėl sportuojant jo sunaudojama gerokai daugiau nei įprastai. Dėl šios priežasties aktyviai sportuojantiems žmonėms magnio papildai rekomenduojami po kiekvienos treniruotės.

Galiausiai, magnio netenkama vartojant alkoholį ir geriant kavą, tad vakarėlių liūtai ir espreso mėgėjai turėtų atidžiau stebėti magnio kiekį organizme.

Ką daryti pritrūkus magnio?

Pirmiausia – pasirūpinti tinkama mityba. Magnis maiste sutinkamas dažnai – jį pasisavinti galima iš žalių lapinių daržovių, neriebių natūralių pieno produktų, pilno grūdo produktų, džiovintų vaisių, riešutų, juodojo šokolado, pupelių.

Vis dėlto, kartais mitybos nepakanka ir prireikia maisto papildų. Tačiau kokius rinktis?

Dažniausiai magnio papildai komplektuojami su kitais mineralais ar vitaminais. Jo poros gali būti įvairios: magnis + B6, kalis + magnis, magnis + B kompleksas, magnis + B grupė + folio rūgštis, magnis + taurinas ir t. t. Rekomenduojama rinktis magnio ir B komplekso arba magnio ir taurino junginius, nes B vitaminai ir taurinas padeda magnį įsisavinti.

Prekybos vietose taip pat išvysite įvairių magnio formų. Tai gali būti magnis kapsulėse, tabletėmis, purškalas ar liposominis magnis. Įrodyta, jog skystos magnio formos (purškalai ir liposominiai papildai) įsisavinamos geriau nei tradicinės (kapsulės ir tabletės), tad organizmas gauna didžiausią įmanomą maistinių medžiagų kiekį.

Jeigu norite iš maisto papildų pasiimti maksimalią naudą, ieškokite etikečių su užrašu magnio bisglicinatas arba magnio glicinatas. Tai viena geriausiai įsisavinamų ir labiausiai toleruojamų magnio formų, todėl turi mažiausiai šalutinių poveikių.

Gali atrodyti, jog technologiškai naujesnės magnio formos pareikalaus daugiau išlaidų, bet tai nėra tiesa. Kainos gana panašios, kad ir kokia forma tai būtų: tabletės ar skystas magnis. Magnio kaina įprastai svyruoja nuo kelių iki keliolikos eurų ir labiausiai priklauso nuo magnio koncentracijos 1 miligrame.