You are currently viewing Ar žinote, kaip ir kada vartoti maisto papildus?

Ar žinote, kaip ir kada vartoti maisto papildus?

2022-05-24

Ar žinote, kaip ir kada vartoti maisto papildus?

Kad pasiimtumėte didžiausią naudą iš maisto papildų, reikia žinoti skirtingų vitaminų ir mineralų suderinamumą, tinkamiausią pasisavinimo laiką ir veikimą su maistu. Nors vartojimas ne pagal rekomendacijas didelės žalos nedaro, tačiau žinant kelias paprastas taisykles, padėsite organizmui greičiau ir efektyviau atstatyti trūkstamų maistinių medžiagų kiekį. Taigi aptarkime, kada gerti vitaminus ir su kuo geriau jų nemaišyti.

Magnis – kada gerti ir su kuo netinka

Neretai kyla klausimas – kada geriausia gerti magnį? Magnis turi atpalaiduojamąjį poveikį, todėl jis nerekomenduojamas prieš treniruotes ar kitokius intensyvius fizinius užsiėmimus. Be to, magnis ramina, padeda lengviau užmigti. Todėl atsakant, kada gerti magnį – ryte ar vakare, daugiau šaltinių siūlo jį gerti vakare, prieš miegą.

Jeigu tuo pačiu metu vartojate kalcį, gerkite juos skirtingu paros metu. Pavyzdžiui, kalcį – ryte, o magnį – vakare. Kalcis apsunkina magnio įsisavinimą, todėl ne tik rekomenduojama juos gerti atskirai, bet ir nesirinkti magnio ir kalcio papildų komplekso. Kalcį įsisavinti padeda vitaminas D, tad jų draugija bus rezultatyvesnė.

Kuriuo paros metu gerti vitaminą D ir K?

Kaip vartoti vitaminą D, žino ne visi, nors tai yra vienas populiariausių maisto papildų. Vitaminas D – riebaluose tirpi medžiaga, todėl maisto papildus vartokite su produktais, turinčiais sočiųjų riebalų: avokadais, natūraliu jogurtu ar migdolų riešutais.

Kyla daug diskusijų, kada geriau gerti vitaminą D: ryte ar vakare. Vitaminas D gali mažinti melatonino (miego hormono) išsiskyrimą organizme, todėl geriausia jį vartoti pusryčių arba pietų metu.

Tai pačiai riebaluose tirpių vitaminų grupei priklauso vitaminas K. Jį, kaip ir vitaminą D, siūloma vartoti su sočiaisiais riebalais. Siekiant dar labiau padidinti absorbavimą, vitaminą K gerkite su vitaminu D arba C.

Paros metas vitamino K įsisavinimui įtakos nedaro, tačiau jis griežtai nerekomenduojamas su kraują skystinančiais vaistais.

Kada gerti B grupės vitaminus? O kada gerti vitaminą C?

Vitaminai B ir C – tirpūs vandenyje. Tai reiškia, jog šie vitaminai geriausiai įsisavinami tuščiame skrandyje. Nustatytą dozę išgerkite likus pusvalandžiui iki valgio, geriausia – ryte. Jeigu tokią galimybę „pramiegojote“, vitaminus išgerkite praėjus dviem valandoms po maisto.

Kai kurie B grupės nariai trukdo kokybiškai išsimiegot – tai B6 ir B12. Todėl jų nerekomenduojama geri vakare. Vienintelė išimtis – B3, kuris padeda užmigti ir gerina poilsio kokybę.

Tiesa, prisiminkite, jog vitaminas C trukdo įsisavinti vitaminą B12. Šių maisto papildų nevartokite drauge – darykite bent kelių valandų tarpą. Vitaminą C galite išgerti iki pusryčių, o B12 – tarp pusryčių ir pietų.

 

Nuotraukos šaltinis Pexels